NVDA távelérés, egy innovatív kiegészítő!

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, hírek, NVDA, Uncategorized | 1

Pár hónapja a levelezőlistánkon és Facebook oldalunkon hírt adtunk egy közösségi kezdeményezésről, amelyben két lelkes fejlesztő gyűjtött adományokat egy innovatív kiegészítő lefejlesztésére. A cél 10000 $ volt (a projekt zárásakor több mint 15000 jött össze), így egyértelműen látszott hogy lesz jövője a fejlesztésnek. A bővítmény elkészült, mostantól a felhasználók is kipróbálhatják teljesen ingyen.

Az NVDA távelérés egy olyan kiegészítő, amivel távoli számítógépet irányíthatunk fotelünkből. Léteztek erre már alternatívák eddig is, de egyik sem volt teljesen tökéletes.
A jelenlegi kiegészítő roppant gyors, ugyanis nem küld semmilyen grafikai elemet a másik gép képernyőjéről, kizárólag azokat a szövegeket küldi át, amit a nálunk futó NVDA-nak ki kell mondania. Ezáltal gördülékenyen tudunk barátunknak, ügyfelünknek segíteni bármilyen informatikai problémában (azzal a kikötéssel, hogy az ő gépén is telepítve legyen az NVDA a kiegészítővel együtt).
Lehetőségünk van saját, de akár központi szerverhez is kapcsolódni (a sajáthoz portot kell nyitni a routeren), mind a két megoldás teljesen jól használható. A kapcsolat felépítésekor meg kell adnunk egy egyedi azonosítót, ezt megosztva partnerünkkel tudjuk élesíteni a két számítógép közötti kapcsolatot.
A bővítmény használata dióhéjban:

  • Válasszuk az NVDA menü->Eszközök->Távelérés menüpontot.
  • A kapcsolódás menüpont első elemcsoportjában lehet megadni, hogy kliens vagy szerverként szeretnénk üzemelni. Amennyiben nincs meg a kellő jártasságunk a Routerünk konfigurálásához, érdemes a klienst választani.
    Haladóknak: A 6837-es portot kell kinyitni a szerverhez.

  • Egy tab billentyűt nyomva kiválaszthatjuk hogy mi szeretnénk irányítani egy másik gépet, vagy a miénkhez szeretnénk hozzáférést adni.
  • A szerver mezőbe írhatjuk be vagy a saját ip-címünket, vagy egy központi címet. A publikus szerver az „nvdaremote.com” (idézőjelek nélkül) címen érhető el. Amennyiben nincsen saját szerverünk, gépeljük be ezt.
  • Ezt követően adhatjuk meg a kiválasztott azonosítónkat. Az utána lévő „Azonosító generálás” funkció csak egyedi szerver létrehozása esetén működik.
  • Az ablakot leokézva üzenetet kapunk a sikeres kapcsolódásról, egyben arról is ha egy másik felhasználó a mi egyedi jelszavunkkal azonosította magát.
  • Amennyiben szeretnénk elindítani a tényleges távelérést, nyomjuk meg az f11 billentyűt, ettől kezdve a másik számítógépet vezéreljük. Ennek újbóli megnyomásával visszatérhetünk saját gépünk irányításához.
  • A kapcsolat bontását a Távelérés menüjéből érhetjük el, a Szétkapcsol aktiválásával.

A kiegészítő hivatalosan még nem tud magyarul, de honosító csapatunk már elkészítette a fordítást, ami innen le is tölthető. Amint a nyelvi csomagok befogadása elindul, a hivatalos verzióba is be fog kerülni.
A bővítmény angol nyelvű weboldala a http://www.nvdaremote.com címen érhető el.
Aki nem szeretne próbálkozni, annak elérhető egy cikk a Freekocka portálon, ezen kívül a pénteki Gépház című műsorban is bővebben hallhatnak a kiegészítő működéséről.

Letöltés

NVDA remote 1.1 letöltése


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük