Mit hozott az NVDA 2015.3?

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA, Uncategorized | 0

Ebben az évben már a harmadik NVDA verzió jelent meg, számos újdonsággal. Az alábbiakban erről olvashat az érdeklődő.

Természetesen amit a legtöbben vártak, az a Windows 10 támogatása. Ez már kezdetlegesen elérhető (az alapvető műveleteket támogatja), sőt az egyik első képernyőolvasó a piacon, amivel kipróbálható az új Edge böngészőprogram. Erről írtunk már mi is bővebben, a hivatalos állásfoglalás ezen a linken olvasható (új ablakban)
Ami sokkal közérthetőbb és bármely Windows alatt elérhető, az az egykarakteres navigáció ki és bekapcsolása böngészőmód használata esetén. Eddig ennek kikapcsolására nem volt lehetőség, vagyis a böngészőmódban pl. a h billentyű lenyomására a következő címsorra ugrott a kurzor. A webfejlesztők körében viszont egyre népszerűbb egykarakteres billentyűparancsok hozzárendelése bizonyos funkciókhoz. Így ha az NVDA használatakor kikapcsoljuk az egykarakteres navigációt az NVDA+shift+szóköz megnyomásával, akkor a Facebook felületén (nem a mobiloson) a j és k billentyűk lenyomásával mozoghatunk az idővonalunkon megjelenő bejegyzéseken, a p megnyomásával meg új bejegyzést tehetünk közzé az idővonalunkon. Akit bővebben érdekelnek a Facebook speciális billentyűparancsai, az olvassa el a Facebook hivatalos súgóját (új ablakban)
Újdonság még, hogy Internet explorer használata esetén a helyesírási hibák már bemondásra kerülnek a szerkesztőmezők használatakor. Számos unikód alapú matematikai jelet felismer az NVDA (pl. halmaz jelölések), ezekhez nem szükséges a MathPlayer feltelepítése sem.
Ezen kívül több kisebb hibajavítás történt a braille kijelzők és az Internet explorer programok kezelésében is. A fordításnál néhány kifejezést egyértelműbbé tettünk, így a „hirdetés jelzőpont” kifejezés „főcím jelzőpont” megnevezésre lett cserélve.
Ami hazai hír, hogy csapatunk most hét éves, ugyanis az első általunk hitelesített fordítás 2008 augusztus 26-án került elküldésre a fejlesztőknek.

Az új verzió letöltése

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük