Az NVDA képernyőolvasó a látó fejlesztők szemszögéből

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, Külsős cikkek, NVDA | 1

Az NVDA egy ingyenes képernyőolvasó látássérültek számára. Ám több olyan funkciója is elérhető, amit látó fejlesztők is előszeretettel használnak, főképp akadálymentesítés kapcsán. Három a témában jártas szakembert kértünk meg, hogy írják le nekik miben segít az NVDA.

Mivel foglalkozom akadálymentes weboldalkészítéssel, mindenképpen meg szerettem volna ismerkedni képernyőolvasókkal, hogy magam is megtapasztaljam, hogyan navigálnak a vak felhasználók képernyőolvasó segítségével. Annakidején nehezen indultam el a képernyőolvasókkal való megbarátkozás útján, mert általában csendben szeretem használni a számítógépet, és zavart, hogy bármit csináltam, kommentálta. Szerencsére sikerült ezen a holtponton átbillennem, és ezek után egyre jobban belemélyedtem a használatukba.
Kézenfekvő volt számomra, hogy az NVDA-val kezdjem az ismerkedést, mivel az teljesen ingyenes, és az általam amúgy is preferált Mozilla Firefox böngészőt támogatja.
Nagyon tetszik benne az, hogy az egér mozgását is követi, méghozzá villámgyorsan, felolvassa azt a szövegrészt, ami fölé az egeret viszem. Ez bizonyos esetekben megkönnyíti számomra egy adott weboldal tesztelést is.
Szeretem azt is, hogy a címsorokat, jelzőpontokat stb. külön ablakba ki lehet listáztatni. Ez úgy általában is tetszik a képernyőolvasó programokban. Ha egy látó ember beleszeret bármilyen képernyőolvasóba, akkor esetenként gyorsabban is tud navigálni, mintha csak az egeret tologatja.
Nagyon hasznos, hogy a beszédnéző funkció bekapcsolásával a látó emberek egy külön ablakban el is olvashatják az elhangzottakat. A szó elszáll, de az írás ottmarad, amelyet utólag újra és újra át tudnak tekinteni. Tervezem, hogy amikor ismét fogok akadálymentes weboldalkészítést tanítani, megmutatom az NVDA-t, megtanítom a böngészéshez szükséges alapvető billentyűparancsokat, s biztatom a hallgatókat a szoftver letöltésére, próbálgatására. A képernyőolvasók működésének megértése, annak használatában szerzett némi jártasság szemléletformáló hatású. Azért is jó a beszédnéző, mert így a gépteremben is könnyen tudják követni a hallgatók, hogy mi hangzik el, még akkor is, ha nincs náluk éppen fejhallgató.

Dr. Kosztyánné Dr. Mátrai Rita
egyetemi oktató
ELTE

Számomra az NVDA két területen jelent nagy segítséget. Az egyik az oktatás. Amikor felkérést kapok, hogy a webes akadálymentesség iránt érdeklődő webfejlesztők, tanárok, diákok vagy egyéb szakemberek számára tréninget vagy továbbképzést tartsak, akkor rendszerint kipróbáltatom velük, hogy milyen egy képernyőolvasót használni. Ilyenkor nagyon szeretem, hogy az NVDA – az egyéb képernyőolvasókkal ellentétben – nagyon gyorsan feltelepíthető a hallgatók által használt számítógépekre, de ha úgy adódik, akkor a hordozható verziója is kitűnően használható. Ráadásul ha valakinek felkeltette az érdeklődését a program, akkor a képzés végén jó szívvel ajánlhatom neki, hogy az otthoni vagy a munkahelyi gépére is nyugodtan tegye fel, hiszen ugyanilyen gyorsan, és ingyen feltelepítheti. Az NVDA alapszintű használata is viszonylag gyorsan megmutatható. Néha viszont előjön az a probléma, hogy ha a képzésen valamilyen webes kódolást is csinálunk, akkor a kapcsos zárójel leütésére a feltelepített NVDA is elindul. Ha minden igaz, akkor ezzel a problémával már az NVDA fejlesztői gárdája is foglalkozik.
A másik terület, ahol az NVDA sokat segít nekem, az a honlaptesztelés. Web akadálymentességi szakértőként sokszor kapok megbízást honlapok akadálymentességi vizsgálatára, minősítésére. Egy ilyen komplex vizsgálat során természetesen kihagyhatatlan lépés, hogy a legelterjedtebb képernyőolvasó programokkal is megnézzem a kérdéses honlapot. Ilyenkor is nagyon szeretem az NVDA gyorsaságát, de általában ilyenkor szoktam rácsodálkozni, hogy bizonyos webes technológiák támogatásában mennyivel előbbre jár az NVDA a társainál.

Szántai Károly
web és UX akadálymentességi szakértő, szakoktató, www.akadalymentesweb.hu

A honlapokat a Magyarországon elterjedtebb képernyőolvasókkal szoktuk tesztelni. Bár a tesztelést a képernyőolvasókat jól ismerő szakemberek végzik, sokszor szükséges egy-egy probléma megoldásához bekapcsolnom az NVDA-t. Legfőképpen akkor van rá szükségem, amikor a HTML kódból nem elég egyértelmű, hogy képernyőolvasóval hogyan működik a weboldal. Pl. JavaScript-ek dolgoznak az oldalon, vagy beépített kerettel találkozom. A WordPress bővítményeket akadálymentesség szempontjából is kiválogatom. Ezen esetekben sem kérem meg a tesztelőket, hogy egy-egy részproblémát nézzenek meg, hanem saját magam ellenőrzöm képernyőolvasóval.

Edelényi Zsolt
webszakértő, webdesigner.
Honlapok elemzése, web-akadálymentesítés

Továbbra is keressük azon webfejlesztőket, akik munkájuk során használják az NVDA programot. Ha úgy érzi hogy szívesen hozzá tenne pár gondolatot a témához, írja le tapasztalatait, amit egy következő bejegyzésben megosztunk olvasóinkkal.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük