Hogyan teszteljük az NVDA programmal weboldalunkat? – 1. rész

Beküldve ide: NVDA | 3

Az alábbi cikksorozat főképp azon látó fejlesztőknek szól, akik nyitottak a webes akadálymentesítésre, jelenesetben arra, hogy az oldaluk képernyőolvasóval is használható legyen. Bevezető cikkünkben megmutatjuk az NVDA működését.

Mi is az az NVDA?

Az NVDA egy ingyenes és nyílt forráskódú képernyőolvasó, amit kifejezetten látássérült emberek részére készítenek. A szoftvert 2006-ban két ausztrál vak programozó kezdte el fejleszteni, munkájukat azóta számos felhasználó segíti. Feladata – ahogy a nevéből is adódik – az, hogy felolvassa a képernyőn megjelenő információkat egy vak ember számára.
Nagy előnye, hogy semmilyen telepítést nem igényel, használható hordozható módban is. Ebben az esetben a Windows egyes szolgáltatásai nem érhetőek el, de ezekre a tesztelések nagy részében nincs szükség.

Letöltés, telepítés

Az ernyőolvasó letöltését követően egy .exe fájlt kapunk. Indításkor a szoftver rögtön megszólal, a licencszerződés elfogadása után már ki is választhatjuk a nekünk megfelelő lehetőséget.
Amennyiben telepítjük az NVDA-t a számítógépünkre érdemes odafigyelni, hogy ne hozzon létre ikont az asztalunkra. Ugyanis ekkor beállít neki egy billentyűparancsot is (ctrl+alt+n) a telepítő, ami magyar billentyűzetkiosztás esetén a } jel. Természetesen ez a parancsikon tulajdonságainál kikapcsolható, de ha ezzel nem szeretnénk szöszölni, érdemes ezt a telepítéskor megakadályozni.

Alapvető billentyűparancsok

Mint az köztudott, a vak felhasználók nem használnak egeret, mindent a billentyűzetről érnek el. Ezért a képernyőolvasók számos billentyűparancsot tartalmaznak a navigáció felgyorsítására.
Az egyik legfontosabb billentyű az az NVDA gomb. A program első indításakor meg is kérdezi a szoftver, hogy ez az insert, vagy a Caps lock billentyű legyen. Kiválaszthatjuk akár mindkettő lehetőséget, ekkor mindig azt használhatjuk ami épp kézre áll.
Az NVDA menüjét elérhetjük egér használatával a rendszertálcán, ám gyorsabb ha lenyomjuk az NVDA gomb (insert vagy Caps lock)+n billentyűparancsot. A menüben a nyíl billentyűkkel közlekedhetünk. A fel és le nyilakkal felfele és lefele mozoghatunk, a jobbra nyíl billentyűvel kinyithatunk egy almenüpontot, a balra nyíllal pedig bezárhatjuk azt. Egy menüpont aktiválására az enter billentyű szolgál.

Beszédnéző, a látó tesztelők szolgálatában

Az NVDA-nak van egy olyan funkciója, ami kizárólag a látó tesztelők számára készült. Ez a beszédnéző nevet viseli, vagyis megjelenítésre kerül a képernyő tetején az a szöveg, amit az NVDA kimond. Akit zavar a monoton beszéd, akár ki is kapcsolhatja a hangot, és úgy is tesztelheti alkalmazását.
Ezt az NVDA menü (NVDA+N), eszközök (e billentyű lenyomása) almenüben található beszédnéző aktiválásával (b lenyomása) be is kapcsolhatjuk. A funkció kikapcsolása ugyanezen kombinációkkal lehetséges.

Navigáció, fontosabb billentyűparancsok

Ahogy fentebb már írtuk, az NVDA-nak számos billentyűparancsa van. Ezekre nem térnénk ki, csak párat mutatunk be, azok is főképp a webböngészőkben érhetőek el.
A böngésző megnyitása után az NVDA két módban használható. Alapértelmezett a böngészőmód, ebben az esetben lehet navigálni a dokumentumban a nyíl és a tab billentyűkkel. Ha egy pl. szerkesztőmezőbe szeretnénk beleírni, akkor át kell kapcsolni fókuszmódba. Ebben az esetben csak a kijelölt mezőben tudunk mozogni a kurzor mozgató billentyűkkel.
Általánosan elmondható a képernyőolvasókról, hogy a fentebb leírt két mód mindegyikben megtalálható. Az alább felsorolt funkciók nagy része más ernyőolvasónál is ugyanígy működik.

Böngészőmód lehetőségei

A böngészőmódban lehetőség van lépkedni a különböző vezérlőelemeken, a vak felhasználók így tekintik át a weboldal felépítését, a lap tartalmát. Pár billentyűparancs a teljesség igénye nélkül:

 • h: Böngészőmódban a h billentyű a következő címsorra lép, a shift billentyűt mellé nyomva visszafele mozoghatunk a weboldalon.
 • f, shift+f: A következő, vagy az előző űrlapmezőre lép
 • b, shift+b: a következő, vagy az előző gombra lép
 • e, shift+e: A következő, vagy az előző szerkesztőmezőre lép
 • d, shift+d: A következő, vagy az előző jelzőpontra lép (helyjelzőnek is szokták nevezni)
 • tab, shift+tab: a következő, vagy az előző vezérlőelemre lép

Külön kiemelnénk a táblázatok áttekintését. Egy táblázatra a t billentyűvel léphetünk. Ebben az esetben (amennyiben szabványos táblázatról van szó), a következő billentyűparancsokkal járhatjuk be:

 • ctrl+alt+fel/le nyíl: Az előző, vagy a következő sorra lép, ám az oszlop kijelölése nem változik meg.
 • ctrl+alt+balra/jobbra nyíl: Az előző, vagy a következő oszlopra lép ugyanabban a sorban.

Fókuszmód

A fókuszmód bekapcsolása több módon is lehetséges. Ha a tab billentyűvel lépkedünk sorban az elemeken és pl. egy szerkesztő mezőre lépünk, alapbeállítás szerint az NVDA bekapcsolja a fókuszmódot, amit egy hangjelzéssel is tudtunkra ad. Ha más módon navigálunk el egy mezőhöz, manuálisan, az enter, vagy az NVDA+szóköz megnyomásával is bekapcsolhatjuk a fókuszmódot.
Ha ez megtörtént, a kurzormozgató billentyűkkel mozoghatunk a mezőben; amennyiben ez egy legördülő lista a nyíl billentyűkkel jelölhetjük ki a nekünk megfelelő elemet; többválasztós jelölőnégyzet esetén a szóköz megnyomásával váltogathatunk az állapotok között.
A fókuszmód bezárását megtehetjük az escape, vagy az NVDA+szóköz billentyűvel.

gyakorlás, felkészülés a tesztelésre

Mielőtt belevágnánk a tesztelésbe, érdemes gyakorolni kicsit a navigációt a webes dokumentumokban. Az NVDA súgói erre teljesen alkalmasak, ugyanis tele vannak címsorral, és táblázattal. Itt a fókuszmód nem érhető el, erre viszont jó gyakorlás lehet blog oldalunk, ahol az ügyesebbek hozzászólást is írhatnak cikkünk alá.
Mindenkinek jó gyakorlást kívánunk, hamarosan jelentkezünk a cikksorozat második részével!


Cikk megosztása


3 Responses

 1. Zsolt

  Köszönöm. Nagyon jó cikk. A beszédnézőről egyáltalán nem tudtam. Ki fogom próbálni.

 2. Verdes Tamás

  Sziasztok, Mac-en tudom installálni a programot vagy lehet online használni?

  • oaron

   Nem, ez csak Windows operációs rendszeren érhető el. Mac alatt ajánlom a beépített VoiceOver-t (ám itt sok mindenben eltér a működés a fentebb leírtaktól)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük