A tíz éves NVDA múltja, jelene, jövője

Beküldve ide: hírek, NVDA | 1

Az online NVDA konferencia záró előadásában a két főfejlesztő (Michael Curran és James Tech) elevenítette fel a képernyőolvasó múltját, beszéltek a jelenlegi helyzetről, és a későbbi tervekről is.

Az előadást egy hangulatot fokozó zene vezette fel, majd egy visszaszámlálás következett. Bejátszásra került egy felvétel, amin számos NVDA felhasználó köszönte meg a fejlesztők tíz éves munkáját, emelte ki az NVDA lehetőségeit.
Elsőként Michael Curran beszélt. Megtudtuk, hogy tíz évvel ezelőtt írta meg a képernyőolvasó első változatát, egyfajta hobbi projektként. Az elmúlt tíz év alatt rengeteget tanult, számos programozási nyelvel kapcsolatba került, és több nagyobb céggel is dolgozott együtt (Google, Adobe, Mozilla). A munkájából kifolyólag bejárta az egész világot (Amerika, Tájföld, Japán, Kína, Anglia, stb). Nagy tapasztalatra tett szert csapatvezetés terén, meg kellett tanulnia a könyvelés alapjait, és számos egyéb dolgot, mely az NVDA (és a hozzátartozó szervezet) fennmaradásához volt szükséges. Ez idő alatt megházasodott, jelenleg két gyermeke van. Szerinte a legfontosabb dolog, hogy azt csinálhatja, amit szeret, és hogy egy olyan projekten dolgozhat, ami bárki számára ingyenesen hozzáférhető.

Az előadás további részét James Tech tartotta. Első körben visszatekintett a kezdetekre, és végigvezette a hallgatóságot az NVDA történetén.
Nyolc évesen került kapcsolatba az első számítógéppel. Mivel születése óta nem lát, így az első, programozással kapcsolatos könyvet édesapja olvasta fel neki. Michael-lel iskolai évei alatt, egy zenei táborban ismerkedtek meg (1994-ben). Rögtön barátok lettek, noha néhány évre megszakadt köztük a kapcsolat. A kétezres évek elején ismét egymásra találtak, és közösen kezdtek dolgozni különböző JAWS scripteken (Adobe Audition, Cool Edit Pro, stb).
James 2006 márciusában megmutatta Mick-nek a Python programozási nyelvet, ám barátjánál nem aratott vele nagy sikert. Pár héttel később Mick előált az NVDA kezdeti verziójával, amit természetesen Python-ban kezdett el készíteni. James eleinte nagyon szkeptikus volt a projekt sikerességét illetően, ám júliusban csatlakozott barátjához önkéntes fejlesztőként. Év végére több felhasználó is érdeklődni kezdett a szoftver iránt, épp ezért az NVDA több nyelven is elérhetővé vált.
Az igazi áttörés akkor jött el, amikor a Mozilla érdeklődni kezdett a képernyőolvasó iránt. Megkérdezték, hogy mire lenne szüksége Mick-nek ahhoz, hogy az NVDA tovább fejlődhessen. Ő egy plusz ember éves finanszírozását kérte, így a Mozilla támogatásának köszönhetően 2008 elején James munkatársként csatlakozott a projekthez.
A 2008-as évben felkereste őket a Microsoft, ennek köszönhető az Ui automation támogatás, mellyel használhatóvá vált a Windows 7 operációs rendszer. A következő évben az Adobe is beállt a támogatók sorába, ez tette lehetővé az Adobe Reader és Flash szoftverek hozzáférhetőségét.
Az NVDA az elkövetkező években növekedni kezdett. Egyre több felhasználó kezdte el használni, számos magánszemély támogatta anyagilag a fejlesztők munkáját. Több mint 40 nyelv vált elérhetővé, így 2010 környékén külön a fordításokat segítő rendszert dolgoztak ki. A programban 2012-ben lehetővé vált, hogy különböző kiegészítőket is lehessen benne futtatni, így még inkább kinyíltak a lehetőségek az NVDA számára. Számos bővítmény készült azóta, az egyik legsikeresebb talán az NVDA távelérés lett.
Következő nagy támogatójuk a Google volt (2014-ben), ennek hatására kezdtek el dolgozni a Google termékeinek akadálymentesítésén (Google docs, Chrome). A Chrome böngésző hamarosan bekerül az NVDA által ajánlott böngészők közé, jelenleg a tesztelés fázisban van.
Ugyanebben az évben került megrendezésre az első NVDA konferencia, ami nagy sikert aratott. Erről mi is beszélgettünk utána, a Hobby rádió Gépház című műsorában.
Áttérve a jövőre, természetesen az NVDA-t továbbra is fejleszteni fogják. Az elmúlt pár évben nagy hangsúlyt fektettek a Microsoft Office jobb támogatására, a jövőbeli tervek között is szerepel ennek folytatása. A támogatásoknak köszönhetően egy csapat Indiában tesz hozzá az NVDA funkcióihoz, nekik köszönhető az Excel diagram hozzáférhetősége.
Az előző évben beépítésre került a matematikai támogatás az NVDA-ba (MathPlayer használatával), ám mivel ezt Sajnos nem fejlesztik aktívan, így jelenleg más megoldást keresnek ennek kiváltására.
A későbbiekben szeretnék fejleszteni a weboldalak gyorsabb elérését, elérhetővé tenni a böngészőmód lehetőségeit minél több alkalmazásban (pl. ITunes), javítani a braille kijelzők támogatását, és fejleszteni az érintőképernyők használhatóságát is. Jelenleg egy új fejlesztőt keresnek csapatukba (a második körös interjúnál tartanak), bíznak abban, hogy ezáltal az NVDA növekedése még gyorsabbá válik.
Pár héttel ezelőtt elkészült az első NVDA oktatóanyag, ami az alapoktól kezdve mutatja be az NVDA lehetőségeit, a Windows szolgáltatásaival együtt. A későbbiekben hivatalos oktatásra jogosító képzéseket is szeretnének, ezt alapozták meg a most megjelent könyvvel.
Terveik között szerepel podcastjuk felújítása (és rendszeressé tétele), emellett egy fejlesztői blog beindítása is, ahol az aktuális tervekről, fejlesztésekről írnak majd. Hamarosan elérhetővé válnak az NVDA pólók, ezt megvásárolhatóvá teszik a közösség számára. Az NVDA megvásárolható lesz pendrive-on is, így azok számára is elérhetővé válik, akiknek nincs lehetőségük a képernyőolvasó letöltésére.
Fontosnak tartják az innovációt, így számos olyan projektbe is belevágtak, ami nem kapcsolódik teljes mértékben a képernyőolvasóhoz. Egyik már futó projektük az OSara, mellyel a Reaper hangszerkesztőt teszik akadálymentessé. Mick saját projektje az AudioScreen néven érhető el, az érintőképernyő használatával bejárható egy kép (diagram, térkép), a különböző vonalakat egyedi hangjelzéssel teszik hallhatóvá. Nincs elfelejtve az új általuk készített Edward Espeak hang sem, amint idejük engedi folytatják a továbbfejlesztését. Reményeik szerint a harmadik fejlesztő csatlakozásával ezekre is több idő jut majd.

Az előadás végén James megköszönte a közösség támogatását, és a konferencia megszervezését. Kiemelte Joseph Lee-t (a konferencia főszervezőjét), nélküle ez nem jöhetett volna létre.

Angol nyelvű előadás meghallgatása


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük