A Microsoft fokozza erőfeszítéseit az akadálymentesítés terén

Beküldve ide: Külsős cikkek | 0

Amikor 2014-ben Satya Nadella került a Microsoft vezérigazgatói székébe, az első intézkedései közé tartozott, hogy hangsúlyos feladattá tette az akadálymentesítést. Rajta és Tim Cookon, az Apple vezérigazgatóján kívül csak nagyon kevés meghatározó cég vezetője foglalkozott valaha is ilyen kiemelten a kérdéssel, a Microsoft korábbi vezérei közül egy sem.
2015 decemberében Nadella a Microsoft fontos küldetéseként deklarálta az akadálymentesítést.
2016 januárjában a cégen belüli strukturális változások bejelentésével a korábbi kijelentés már nem csak levegőbe pufogtatott frázisnak tűnt. Kétféle megközelítést alkalmaznak párhuzamosan. Egyrészt létrehoztak egy központi akadálymentesítési csapatot, amit Jenny Lay-Flurrie vezet, másrészt pedig az egyes részlegeken belül létrehoztak olyan kulcspozíciókat, akik a saját területükön felelnek az akadálymentesítésért. Ezen együttműködés gyümölcseként szeretnék akadálymentesebbé tenni a termékeiket.
Pozitív jel, hogy Jenny Lay-Flurrie közzétett egy ütemtervet a jövőbeni akadálymentesítési lépésekről. Emellett az egyes részlegek is belelendültek. 2016. február 22-én az Office 365 csapata az eltervezett termékvonalat kiegészítette az akadálymentesség szempontjából fontos teendőkkel, egyúttal összegyűjtötték a 2015-ben megvalósult lépéseket.
A Microsoft blogjain is teret nyertek az akadálymentesítési témák. A Windows 10 insider program résztvevői a kiadási jegyzetek segítségével nyomon követhetik az előrelépéseket. Az új Microsoft Edge böngésző csapata is közzétette 2016-os ütemtervét, amiben az akadálymentesítés is megkapta a maga fejezetét a többi teendő mellett.

Az Edge kezdettől meglévő saját API támogatása révén idővel végre nyugdíjba küldheti az Internet Explorert a látássérült felhasználók gépein is. Az Internet Explorer teljes mértékben a kisegítő technológiákra hárítja a HTML-dokumentumok elemzését, ami által a képernyőolvasók hozzáférhetnek a szükséges információkhoz. Ezzel szemben az Edge már önmagában is nagyobb támogatást tud nyújtani a dokumentumok akadálymentes kezeléséhez, igaz, ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is működőképes megoldás legyen, van még mit tennie a fejlesztőcsapatnak. De az irány mindenképpen jó, és amint megvalósul, a fejlesztők és a felhasználók számára is a korábbinál sokkal hatékonyabb termék jöhet létre.

Jó látni, hogy a Microsoft is elkezdett komolyabban foglalkozni az akadálymentesítéssel, örömteli, hogy a korábbinál sokkal nyitottabban fordulnak a felhasználóik felé. De mielőtt kitörne a hurráhangulat, egyvalamit azért nem szabad elfelejteni…
A Microsoft egy profitorientált óriásvállalat, aminek a célja, hogy minél több terméket adjon el. Nagyon szépen hangzik, hogy küldetésükké nemesítették az akadálymentesítést, meg nagy erőfeszítéseket tesznek az ügy érdekében, meg minden, de mielőtt leborulnánk kegyelmes nagyságuk előtt, gondoljunk már bele, hogy a világ szinte minden pontján jelen lévő mamutcég számára mekkora piaci potenciált is jelentenek a látássérült felhasználók, akiknek a pénze épp pont ugyanolyan pénz, mint bármely más felhasználók pénze. Ha egy látássérült nem tud használni egy terméket, logikus, hogy megvásárolni sem fogja. Mi, látássérültek nem lehetünk nagyon válogatósak, elég sok szolgáltatás van, ahol örülnünk kell, hogy legalább egy, viszonylag használható megoldás rendelkezésre áll, ha egyáltalán megvan az a bizonyos egy, nemhogy jobbnál jobb termékek közül válogathatnánk. Mindig a használható, és azon belül a minél hatékonyabban használható megoldások felé orientálódunk, ahogy mindenki más is. És ha feltűnik a piacon egy vakon is jól használható szoftver, vagy hardver, annak a közösségen belül is előbb-utóbb híre megy, és így a közösség más tagjai is elkezdenek afelé orientálódni.
Nem akarok én ünneprontó lenni, tényleg örüljünk neki, hogy a Microsoft is nyitott felénk, de lássuk be, egy olyan vállalat, ami nem legyőzni, hanem bekebelezni és megsemmisíteni szokta versenytársait, egy centet nem áldozna az akadálymentesítésre, ha nem fűződne hozzá jól felfogott üzleti érdeke is!

A cikk forrását Marco írása adta.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük