Megjelent az NVDA 2016.2

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 0

Az elmúlt héten megjelent az NVDA új verziója, néhány érdekesebb funkcióval.

Az egyik (sokak által már várt) újítás az a helyesírási hibák jelzése hangjelzéssel funkció. Ha ezt bekapcsoljuk a billentyűzet beállítások párbeszédablakon, gépelés közben hibás szó esetén rögtön visszajelzést kapunk róla.
Microsoft Word használata esetén már bekapcsolható a nyelvhelyességi hibák jelzése is, ekkor a program által nyelvtanilag helytelen mondatrészeket is jelzi az NVDA, a „Hibás rész” szöveggel.
Egyszerűbbé vált a hibanapló elmentése. A naplónézőben a ctrl+s megnyomásával menthető el az aktuális állapot egy külön fájlba.
Az NVDA+f kétszeri megnyomása esetén a formázási információk böngészőmódban jelennek meg, így a nyíl billentyűkkel könnyen áttekinthetőek.
Javítások történtek a Microsoft Excel háza táján is, így az NVDA már bejelenti a csoportosított cellák szintjét; lekérdezhetjük a cellák árnyékolását és színátmenetes kitöltését; plusz Az NVDA már nem hagyja figyelmen kívül egy cella oszlopfejlécét sem, amennyiben az oszlopfejléc és a cella közt van egy üres sor.
Változások történtek az Espeak háza táján is. A tavalyi év végére kiderült, hogy a szoftver eredeti fejlesztője eltűnt (egyes feltételezések szerint elhunyt), a levelekre július óta nem reagált. A nyílt forráskódnak köszönhetően a munkáját egy lelkes fejlesztő továbbvitte, és létrehozta az Espeak NG (új generációs) változatát, amit az érdeklődők GitHub-ról le is tölthetnek. Az NVDA ezen verziója már ezt használja. A továbbfejlesztés ígéretesnek tűnik, a főfejlesztő tervei között szerepel pl. a 64 bites rendszerek támogatásának elkészítése is.
Gőzerővel fejlesztik a Google Chrome támogatását is. A jelenlegi verzióban már a megjelenő webes párbeszédpanelek esetén átválthatunk böngészőmódra, ennek köszönhetően a nyíl billentyűkkel is áttekinthetjük a megjelenő elemeket.
Az akadálymentes Java alkalmazások terén is vannak változások. Az NVDA már bejelenti a fanézetek szintjeit; a többablakos Java alkalmazásokban (mint pl. az Android Studio), az NVDA már nem jelent be oda nem illő információkat az ablakok közti váltásnál.
Az újdonságok teljes listája elolvasható az NVDA menü->súgó->Újdonságok listája menüelemet aktiválva.

A verzió letöltése

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük