Megjelent az NVDA 2016.3

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 0

Örömmel jelentjük be, hogy megjelent a tíz éves NVDA idei harmadik verziója. A frissítés számos újítást tartalmaz, ezen felül a magyar fordítás is több helyen egyszerűsödött.

Újdonságok, javítások

Windows 10

A Windows 10 éves frissítésének feltelepítése után az Edge böngészőben már elérhető a böngészőmód pdf dokumentumok olvasásakor is. Ugyanezen frissítés feltelepítését követően a felhasználói felügyeleti párbeszédpaneleket az NVDA újra megfelelően olvassa fel.
Ismét elérhető az Edge-ben a böngészőmód támogatás, illetve a startmenü keresési javaslatok megjelenítése.
Ugyanúgy böngészőt érintő újítás, az Internet explorerben az NVDA már felismeri a html5 szerkezeti elemeket, így már itt is navigálhatunk a jelzőpontok használatával.

Microsoft Office

Rengeteg javítás történt a Microsoft Office programcsomag támogatásában. Az NVDA már helyesen jelenti be az áthúzott, és duplán áthúzott formátumot. Táblázatok esetén ha a táblázatnak van címe, az NVDA ezt már helyesen bemondja, amennyiben tartozik hozzá hosszú leírás, az NVDA+d billentyűparancs megnyomásával böngészőmódban el is olvasható. A táblázatokhoz kapcsolódik, hogy az NVDA most már az elvárt módon működik a Word táblázat-navigációs parancsainak használatakor (alt+home, alt+end, alt+pageUp és alt+pageDown), ezen felül a kijelölésre szolgáló billentyűparancsok esetén is (ehhez a fenti kombinációk mellé a shift billentyűt kell megnyomni).
Az NVDA bemondja a sorközök nagyságát, amit a dokumentumformázás párbeszédpanelén szabályozhatunk. Ugyanitt már a megjegyzések jelzése is kikapcsolható. Apróbb javítás, hogy Microsoft Word-ben böngészőmód használata esetén is megmaradnak a formázások, ha egy szöveget a vágólapra másolunk.

További javítások

A bővítmények kezelése menüpontban már egyenként is felfüggeszthetőek a kiegészítők. Ennek egyik nagy előnye, hogy a nem használatos bővítményeket nem kell eltávolítani, elég ha csak letiltjuk azok működését.
Az NVDA innentől a színkör/színkerék logikáját követve kezeli a színeket. 9 szín, 3 árnyalat, kiegészítve fényes és fakó változatokkal. Ez talán jobban érthető, és kevésbé szubjektív rendszer.
Megváltoztatásra került az NVDA+f9, és NVDA+f10 billentyűparancsok működése. Az NVDA+f9 továbbra is a kijelölés kezdetét határozza meg, az NVDA+F10 egyszer megnyomva a kijelölést befejezi abban a pozícióban, ahol az áttekintőkurzor van, kétszer megnyomva pedig a vágólapra másolja a szöveget.
Kivételszótár bejegyzések szerkesztése esetén, ha az reguláris kifejezést tartalmaz, az NVDA hibaüzenettel jelez a kifejezés érvénytelensége esetén.

Számos további javítás is történt ebben a verzióban, a teljes listát az NVDA menü->súgó->újdonságok menüpontot választva olvashatjuk el.

Fordítási javítások

Mivel a színek bemondását teljes mértékben megváltoztatták, ezért felülvizsgáltuk az eddigi fordításainkat. Ezen felül több egyszerűsítés is történt, mellyel bízunk benne, hogy a felhasználóink dolgát könnyítjük meg:

  • Az interaktív mód átnevezésre került, ezentúl fókuszmód néven érhető el. Ez jobban leírja a funkcióműködési elvét.
  • Egyszerűsítésre került számos beállítás megnevezése a Beállítások almenüben. Most már az almenük nem tartalmazzák a „beállítás” szövegrészt a nevük végén, ezáltal rövidebbé váltak.
  • Frissítésre került számos külső NVDA bővítmény, és az ahhoz tartozó weboldal fordítása.

Letöltés

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük