Okos háztartási eszközök vak felhasználóknak?

Beküldve ide: Külsős cikkek | 2

Néhány lelkes fejlesztő azon dolgozik, hogy ne csak a számítógépen, hanem az egyéb okos eszközön is elérhető legyen egy képernyőolvasó. Az eredmények szinte kézzel foghatóak, épp ezért eljött az idő a publikálásra.

Két amerikai fiatal rájött arra, hogy vakon a sütemény sütés feladata sokkal nehezebb, hiszen a vak emberek nem kapnak semmilyen visszajelzést a sütemény állagáról. Egy okos sütőt terveztek, mely a beépített érzékelői segítségével visszajelzést ad a sütés folyamatáról. Mivel nem kaptak rá kellő anyagi támogatást, ezért megalapítottak egy startup céget, és közel 100000 amerikai dollárt (átszámítva majdnem 29000000 Ft) kalapoztak össze az egyik közösségi finanszírozós oldalon.
A befolyó összegből elkészítették az első prototípust, amit három a látássérülteket segítő szervezettel is teszteltettek. A visszajelzések felemásak, ugyanis a vak felhasználók arra panaszkodnak, hogy a sütőn braille-ben megjelenő információkat nem tudják leolvasni, mert közben odaég a kezük. A két ötletgazda keresi erre a megfelelő megoldást, közleményükben elismerik, hogy sajnos erre az apróságra nem gondoltak.
A fejlesztők abban bíznak, hogy több céggel konzorciumra lépve részt tudnak venni nagyobb pályázatokon, ezzel kapcsolatban várják az ötleteket. Azt írják, hogy

semmitől sem riadunk vissza a cél elérésének érdekében, számos híres vagy hírhedt vállalkozóval tárgyaltunk már az ötletünkkel kapcsolatban.

A jelenlegi prototípust szeretnék továbbfejleszteni, hogy ne csak a sütés, hanem a hűtés is megoldható legyen. A következő verzióban lecserélnék az eszköz lelkét adó operációs rendszert, tervük az, hogy az új verzió Windows alapú legyen.

Mind a ketten Windows felhasználók vagyunk. Nagyon szeretjük ezt az operációs rendszert a stabilitása miatt, és mivel a Windows fagyasztása bárki számára könnyen megoldható, ezt a lehetőséget egy multifunkciós sütő-hűtő eszközben is felhasználnánk

– nyilatkozta a két fejlesztő. Érveiket elmondták a Microsoft egyik fejlesztési vezetőjének is, aki sajnos nem volt elragadtatva az ötlet hallatán. A készítők bíznak abban, hogy a temérdek pályázat amit meg fognak nyerni (állításuk szerint erre szakosodott cégekkel is tárgyalnak) majd megnyitja előttük ezt a kaput is.
Felvették a kapcsolatot egy svájci NVDA felhasználóval, ugyanis a készítők szerint az égető braille problémát legegyszerűbben az NVDA szoftver integrálásával küszöbölhetnék ki. Sajnos ez a felhasználó épp az Alpokban hűsöl, így azt ajánlotta, hogy menjenek melegebb éghajlatra, és keressenek valaki mást az ötletük megvalósítására.
A fejlesztők nem adták fel, honlapjukon keresik a tesztelni vágyó felhasználókat. Oldalukra kitették elérhetőségüket kép formátumban, melyen a braille pontok is rajta vannak. Állításuk szerint ezt a vak felhasználók le tudják tapogatni a monitoron keresztül. Amennyiben mégsem, ez lesz a következő fejlesztésük.


Cikk megosztása


2 Responses

  1. Novák Tamás

    Remekül megy az nvda a win10es gépemen. Még a chapcháknál is lehetőség van bepipálni a rublikát és máris ellenőriztetve van nem robot akar hírlevelet kérni stb. Ez egy nagyon remek megoldás hiszen ha egyedül van a vak felhasználó akkor ennél jobb lehetőség nincs én legalábbis szerintem ez a lehető legjobb megoldás igaz nem minden oldalnál van ez de bízunk benne hogy egyre több oldalnál kerül szóba ezen robotkiszűrési megoldás, akárcsak az adja meg a művelet eredményét nagyon helyes hogy így meglehet oldani nekünk is. További sok sikert kívánok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük