Megjelent az NVDA 2017.2

Beküldve ide: frissítések, NVDA, Uncategorized | 2

Május végével megjelent az idei második NVDA stabil verzió. A főbb újdonságok közé tartozik a hangerő-igazítás teljes támogatása a Windows 10 Alkotói frissítéséhez, illetve a Microsoft Edge böngésző használhatóságának javítása is.

A weboldalakon vizuálisan szokták jelölni pl. a főmenüben, hogy melyik az éppen megnyitott (aktív) oldal. Amennyiben a webfejlesztők ezt akadálymentesen is megadják az aria-current segítségével, az NVDA jelzi ezt a felhasználó számára. Szántai Károly részletes cikkében ír ennek használatáról: Az aktuális elem jelzése akadálymentesen
Javítások történtek a Microsoft Edge böngésző támogatásában, mostantól már elérhető az automatikus nyelvváltás funkció. Az alkotói frissítést feltelepítve akár háromszor gyorsabban működik a soronkénti navigáció. Szintén az alkotói frissítést követően az NVDA már nem mond be felesleges információkat (pl. „Web Runtime grouping”).
Fontos újdonság, hogy a weboldalakon az összetett menük elemei már aktiválhatóak böngészőmódban is. Eddig az aktiválás esetén az NVDA átlépett fókuszmódra, és csak azt követően lehetett aktiválni a kijelölt menüpontot.
Kibővült az aktuális sort felolvasó billentyűparancs, háromszori megnyomásra az adott nyelvhez tartozó karakterleírással betűzi az aktuális sort.
Az alkotói frissítést követően a hangerő-igazítás ismét úgy működik, mint a korábbi Windows 10 kiadásokban. Ismét él mindhárom beállítási lehetőség: Mindig, soha, Csak amikor az NVDA használja a hangkimenetet.
Számos javítás történt a böngészőmódban történő kijelöléssel kapcsolatban. A ctrl+a megnyomása (bárhol van a fókusz) a teljes dokumentumot kijelöli. Amennyiben egy sort kezdünk el kijelölni balról jobbra, a shift+home megnyomásával megszünteti az aktuális sor kijelölését.
Főképp rendszergazdáknak hasznos információ, az NVDA jelenlegi verziója már teljeskörűen támogatja a SecureCRT programot.

Letöltés

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


2 Responses

  1. Mátesz

    Sziasztok! Ugyan nem szorosan az NVDA-hoz kapcsolódó kérdés, de ha már a SecureCRT szóbakerült, akkor kérdezném, hogy mennyivel tud ez többet, mint mondjuk a putty? A puttyal sokszor az volt a problémám, hogy nem mindig azt a karaktert olvasta se az NVDA, se a jaws, ahol éppen állt a kurzor. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv: Máté

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük