Megjelent az NVDA 2017.3

A mai napon megjelent az NVDA idei 3. verziója. Számos új funkció érhető el, érdemes minél hamarabb frissíteni!

Májusban már írtunk arról, hogy az NVDA támogatja a Microsoft új, OneCore beszédhangjait. A csomagban egy magyar hang is megtalálható, ami Szabolcs néven érhető el. A beszédszintetizátor bekapcsolását az NVDA beállítások->Beszédszintetizátor beállítások ablakában lehet megtenni. A megnyíló ablakban a beszédszintetizátor listából válasszuk az OneCore hangok opciót. Fontos, hogy ez a lehetőség csak Windows 10 felhasználók számára érhető el. Bővebb információ májusi cikkünkben olvasható: Egy új beszédhang a láthatáron: Bemutatjuk Szabolcsot
Számos fejlesztés történt a Braille kijelzők háza táján. Egyik sokak által kért újításnak köszönhetően már időkorlát nélkül megjeleníthetőek a felugró üzenetek a braille kijelzőn.
Ha a braille kijelző rendelkezik braille billentyűzettel, mostantól lehetőség van teljes és rövidírással is szöveg bevitelére. Ezen felül testre szabható, hogy az aktív elemről mennyi információ jelenjen meg a braille kijelzőn. Sokkal több vezérlőtípus, és állapot visszajelzésére képes a braille-kimenet. A jelzőpontok különböző formái is megjeleníthetők a braille kijelzőkön. A többi Braille kijelzőt érintő újdonságról az NVDA menü->súgó->újdonságok listáját megnyitva olvashat.
Az NVDA már tudja használni a Windowsba beépített OCR funkciót képek és nem akadálymentes alkalmazások szöveges tartalmának felismeréséhez. Ebben az esetben nincs szükség külső kiegészítő használatára. A funkció ugyanúgy működik, mint az NVDA karakterfelismerő bővítménye.
Apróbb javítások történtek a Google Chrome támogatásában, ezen verziótól kezdve a MathMl matematikai tartalmak már ebben a böngészőben is elérhetőek. Ezen felül az NVDA már az összes böngészőben bemondja a placeholder segítségével megadott súgószövegeket, ha az a fókuszba kerül.
Microsoft Word esetén már lehetőségünk van szavanként történő navigációra, böngészőmód bekapcsolását követően a w és shift+w billentyűparancsokkal tehetjük ezt meg.
Beállítható egy külön billentyűparancs az NVDA újraindítására. Alapértelmezetten ez nincs megadva, a beállítás elvégzését a NVDA beállítások->Beviteli parancsok ablakban, az egyéb kategóriában lehet elvégezni. Apró könnyítés, hogy a billentyűzet kiosztás már megadható az NVDA üdvözlő képernyőjén.
Az NVDA frissítése az NVDA menü->súgó->Frissítés ellenőrzése menüpontban lehetséges.

Letöltés

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük