Megjelent az NVDA 2018.1!

Beküldve ide: frissítések, NVDA, Uncategorized | 0

Megjelent az idei első NVDA kiadás, szokás szerint ezekből szemezgetünk. Címszavakban: Firefox támogatás javítása; diagramok támogatása a Microsoft Word és PowerPoint programokban; Braille-mód kezdeti támogatása a Google táblázatok esetén.

sokakat érintő javítás, hogy a Firefox változásait az NVDA fejlesztése az elsők között követi. Gyorsabb lett a nagy tartalmak kezelése, ám azért egy nagyobb táblázat megnyitásakor lassabb elődjénél. Ettől függetlenül a legfrissebb verzió gond nélkül használható az NVDA programmal. A fejlesztők ígérete szerint a következő stabil Firefox verzióban további javulások várhatóak.
Szintén Firefoxot érintő javítás, a különböző bővítmények által (pl. LastPass) létrejövő felugró ablakokon a böngészőmód már helyesen működik. Illetve az NVDA már nem fagy le fókusz váltás közben, ha a böngésző valamiért nem válaszol.
A Microsoft Office felhasználóknak jó hír, hogy a diagramokat már nem csak az Excelben, hanem a Word és PowerPoint programokban is kezeli az NVDA. Word esetén a böngészőmód bekapcsolását követően meg kell keresni egy beágyazott diagramot, ami az enter megnyomását követően már bejárható. PowerPoint használatakor sem bonyolultabb, diaszerkesztéskor egy diagramot aktiválva szintén áttekinthető. Egy diagram az escape billentyűvel bezárható. Ide tartozó hibajavítás, hogy Microsoft Excel-ben (Office 365 legfrissebb verzió esetén) ismételten navigálhatunk a diagramokon a nyíl billentyűk segítségével.
A Google hozzáadott egy ún. Braille módot a Google táblázatok alkalmazásához. A fejlesztésnek hála, a cellák tartalmai már braille kijelzővel is áttekinthetőek illetve szerkeszthetőek. Ennek kezdeti támogatása megtörtént az NVDA oldaláról is.
Számos új braille kijelző támogatása került bele a 2018.1-es verzióba. Ezek: Eurobraille Esys, Esytime és Iris. Az ALVA 640 Comfort braille kijelzőt használóknak jó hír, hogy az NVDA már támogatja itt is a braille bevitelt.
Az érintőbillentyűzeten alapértelmezetten egy betű bevitelére duplán kell koppintani. A 2018.1 verziótól kezdve ez átállítható az érintéses bevitelre. Ebben az esetben elég egy betűre húzni az ujjunk, majd onnan felemelni.

Letöltés

NVDA 2018.1 (7359 letöltés )


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük