Megjelent az NVDA 2018.2!

Idén második alkalommal jelent meg NVDA stabil verzió. Számos változás található benne, ezekből kiemeljük a legfontosabbakat.

Megújult beállítások párbeszédpanel

Az eddigi verziók esetén az NVDA beállításai több kisebb párbeszédpanelen volt elérhető. A fejlesztők ezt most egy ablakba szervezték át, ahol az egyes beállítás egységek külön kategóriát kaptak. A kategóriák között a fel/le nyilakkal, illetve a Kontrol+tab és kontrol+shift+tab billentyűk megnyomásával válthatunk. A beállítások párbeszédpanelt az NVDA menü->Beállítások almenü->Beállítások menüpontot választva érhetjük el. Ami jó hír, hogy a beállításokhoz tartozó billentyűparancsok (NVDA+Kontrol+G, NVDA+kontrol+v, stb) megmaradtak, ezeket lenyomva szintén a beállítások ablakra kerülünk, ám a megnyitni kívánt beállítás kategória lesz az aktív.

Apróbb változások

Hasznos újítás, hogy a táblázatokban az NVDA már jelzi, ha egy cella össze van vonva. Ez mind hangban, mind braille-ben megtörténik. A Google dokumentum használóinak lehet jó hír, hogy a Braille mód bekapcsolását követően már itt is működnek az NVDA táblázatnavigációs billentyűparancsai.
Mostantól már Braille kijelzőről is emulálhatóak a kontrol, alt, shift és NVDA módosító billentyűk. Ezekhez a billentyűparancsokat a Beviteli parancsok->Rendszerbillentyűk lenyomásának emulálása kategóriában lehet beállítani.
Kényelmi funkció, hogy az NVDA frissítés telepítése elhalasztható egy későbbi időpontra. Ebben az esetben a már letöltött frissítés kerül telepítésre, ám természetesen ilyenkor is van lehetőségünk a frissítés újbóli letöltésére.
Windows 10 esetén mostantól az alapértelmezett beszédszintetizátor nem az Espeak, hanem a Microsoft OneCore hangjai, magyar nyelv esetén a Szabolcs hang. Az OneCore hangok közötti váltás sokkal gyorsabb lett, illetve ezek akkor is betöltődnek, ha a korábban beállított hangkarakter eltávolításra került. Szintén beszédszintetizátort érintő javítás, hogy az újabb Sapi 5 beszédhangok már nem késlelkednek a beszéd végén, így az ezekkel történő NVDA használat gördülékenyebbé vált.
Lassan megszokottá válik, hogy a stabil kiadást követő hetekben megjelenik egy hozzá tartozó frissítés. Ez most sem volt másképp, néhány nyelvi fordítást frissítettek benne, ám ez a magyar felhasználókat nem érinti.
Számos egyéb változtatás történt a szoftverben, a teljes listát az NVDA menü->súgó->Újdonságok listáját megnyitva lehet elolvasni.

Letöltés

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük