Megjelent az NVDA 2019.1

Hosszú várakozás után végre megérkezett az NVDA 2019.1 verziója. A korábbi években megszokotthoz képest későbbi megjelenés oka, hogy a fejlesztők komoly erőfeszítéseket tettek a hatékonyság és a stabilitás növeléséért, ami a megszokottnál több munkával járt.
A korábbi ütemezéstől való eltérés kicsit megzavart minket is, az NVDA honosítócsapatát, ugyanis a fordítással sajnos kicsúsztunk az időből. Ezúton kérjük a felhasználók megértését, és türelmét, és megígérjük, hogy a soron következő kiadásban már ismét százszázalékos magyar fordítással tesszük elérhetővé a programot minden magyar felhasználó számára.

Microsoft Office

A Microsoft Office programcsomag legújabb kiadásainak felhasználói jelentős javulást tapasztalhatnak a menürendszer kezelésében. Korábban bizonyos menüelemek használata csak némi trükközéssel volt lehetséges.
A Wordben jelentősen fejlődött a soronkénti, a bekezdésenkénti és a táblázatcellánkénti navigáció hatékonysága. A legjobb eredmény piszkozat nézetben érhető el. Ez a javulás összefüggésben áll azzal, hogy a fent említett navigáció során az NVDA már figyelmen kívül hagyja a helyesírási hibákat, amiknek a detektálása bizonyos esetekben indokolatlanul erőforrásigényes művelet volt.
Fontos változás az Excelben, hogy néhány hónap kitérő után ismét az elvárt módon szerkeszthető a cellák tartalma. Ezen kívül javult a cellák közti navigáció is, különösen olyan munkalapokon, amik kommenteket és legördülő listákat tartalmaznak.
Az Outlookban új levél írásakor az NVDA már bejelenti a javasolt névjegyeket.

Windows 10

Most már billentyűzetről is kezelhető a Lemezkezelő grafikus nézete, korábban csak körültekintő egerészéssel lehetett az egyes lemezekhez kapcsolódó opciókat előhívni.
Ha a felhő alapú vágólapelőzményeket megnyitjuk üres vágólappal, az NVDA bejelenti a vágólap állapotát.
Az NVDA gördülékenyebben kezeli az Óra és az ébresztés beállítási párbeszédablakát.
A műveletközpontban az NVDA már jelzi az állapotüzeneteket, ha a gyorsműveleteket ki/bekapcsoljuk, mint pl. a fényerőt és a fókuszsegédet.
Hatékonyabban működik az Onecore beszédszintetizátor. További változás, hogy ha egy, harmadik féltől származó beszédszintetizátor bármi okból nem képes betöltődni, akkor az NVDA már az OneCore szintetizátorra vált, mint alapértelmezett szintetizátorra, és nem az eSpeakre.

Böngészés

  • Javult a listák és fa struktúrák kezelése.
  • Gördülékenyebbé vált a vezérlőelemek közti navigáció.
  • Üres figyelmeztetéseket már nem jelent be az NVDA.

NVDA felület

Új opció az egér beállításai között: más alkalmazások egérvezérlő parancsainak figyelmen kívül hagyása. Ez lehetővé teszi az NVDA számára az egér kezelését abban az esetben, ha egy rendszeren távvezérlés folyik a Teamviewer, vagy más távvezérlő szoftver segítségével.
Új kategória a beállítások között: haladó. Már dolgozunk rajta, hogy feltérképezzük, és bővebb információval szolgáljunk róla. Addig mindenki csak a saját felelősségére piszkálja.
Egyszerűsítették az NVDA felület nyelvének megváltoztatásakor felbukkanó az újraindítás megerősítésére szolgáló párbeszédablakot. Két opció közül lehet választani: Újraindítás most vagy Újraindítás később.

Fontos változás történt a bővítmények és más, harmadik féltől származó alkalmazásmodulok, beszédszintetizátor, ill. Braille driverek kezelésében.
A bővítmények esetében szigorodtak a szabályok, a fejlesztőknek most már kötelező megadni a kompatibilitás megállapításához szükséges információkat, hogy az NVDA csakis működőképes kiegészítőkkel induljon el. Ezzel együtt az NVDA már nem tölt be automatikusan harmadik féltől származó modulokat a felhasználói mappából. Külső modulokat az NVDA most már csakis a szigorúbb szabályoknak megfelelő bővítménybe csomagolva fog betölteni. Ez a fontos, stabilitási fejlesztés annyiban érinti a felhasználókat, hogy az elkövetkezőkben előfordulhatnak bizonyos fennakadások a korábban jól megszokott bővítmények használatakor. Ezzel összhangban a bővítménykezelőben is lesznek apróbb változások. Az NVDA egyre népesebb közössége azon dolgozik, hogy a felhasználók minél kevesebb problémával találkozzanak a képernyőolvasó használatakor, de mint minden hasonló változás esetén, itt is előfordulhat, hogy az átállás nem lesz zökkenőmentes.

Letöltés

NVDA 2019.1 (7584 letöltés )

Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük