Megjelent az NVDA 2019.2

Ahogy korábban ígértük, mostanra orvosoltuk a fordítási hiányosságokat, így ezt a kiadást a megszokottak szerint, teljeskörű magyar fordítással tudjuk prezentálni. De térjünk is a lényegre, és szemezgessünk az újdonságokból!

Bővítmények

Életbe léptek a szigorúbb szabályok, mostantól az NVDA csak olyan bővítmények telepítését engedélyezi, amelyek megfelelnek ezeknek. A fejlesztőknek meg kell adniuk azt a legrégebbi NVDA kiadást, ahol a bővítményük már fut, ill. azt a legújabb kiadást, amin tesztelték, és működött. Erre az NVDA stabilitásának javítása miatt volt szükség, hiszen innentől csak olyan bővítmény telepíthető, ami bizonyítottan kompatibilis a használt kiadással.
Tapasztalataim szerint a szigorúbb szabályok egyelőre az új telepítésekre/frissítésekre vonatkoznak, tehát az NVDA most még nem fog letiltani korábban használt bővítményt csak azért, mert a fejlesztő még nem gondoskodott olyan telepítőcsomagról, ami a szigorúbb szabályoknak is megfelel. Az NVDA közösségében nem célunk kiszúrni egymással, így a fő fejlesztők minden bizonnyal elegendő türelmi időt biztosítanak a bővítmények fejlesztőinek, hogy a szigorúbb szabályok szerint frissítsék a kiegészítőiket. De az átállás ideje alatt előfordulhat, hogy a felhasználók zökkenőket tapasztalnak korábban jól megszokott bővítményeik frissítésénél, vagy korábban nem használt bővítmény kipróbálásánál.

Sebességfokozás az OneCore hangoknál

Jó hír a Windows OneCore beszédszintetizátor kedvelőinek, most már itt is elérhető a sebességfokozás opció, ami egy gombnyomásra képes jelentősen felgyorsítani a beszédet. Az opciót ugyanúgy, mint az eSpeak esetében, az NVDA beállításai között a Beszéd kategóriában lehet bekapcsolni. Mivel az opció a szintetizátor beállítási körön is helyet kapott, onnan is elérhető.
Az OneCore szintetizátort érintő másik változás, hogy a Windows gépházában beállított sebességértékek már nem befolyásolják az NVDA beállításai között beállított sebességértékeket. Ha az OneCore szintetizátort az NVDA-val használjuk, akkor az NVDA beállításai szerint működik, ha pedig a Narrátorral, akkor meg a Windowsos beállítások a mérvadók.
Apropó beszédsebesség… A beszédszintetizátor hangereje most már 5 egységenként állítható a szintetizátor beállítási körön.

Billentyűparanccsal váltogatható profilok

Az NVDA különböző beállítási profiljaihoz már hozzárendelhetünk egy-egy billentyűparancsot, melyekkel közvetlenül betölthetjük az épp használni kívánt profilt. A Profilok testreszabása ablakon létrehozott profiljaink mind megjelennek az NVDA beviteli parancsok párbeszédablakában a Profilok kategóriában. Ott rendelhetjük hozzájuk a kívánt parancsokat.

Új opció a böngészőmód beállításai közt

Már kikapcsolható az automatikus böngészőmódra váltás lapok betöltésénél. ehhez meg kell szűntetni a „Böngészőmód engedélyezése lapok betöltésekor” opció bejelölt állapotát. Ez az opció az alapértelmezett viselkedést szabályozza, a böngészőmód ezután is bármikor bekapcsolható a megfelelő billentyűparanccsal (alapértelmezés szerint: NVDA+szóköz).
A webböngészők mellett már több alkalmazás is böngészőmódban fut, pl. Skype, spotify, vagy a Thunderbird és az Outlook levelek olvasása esetén. Míg az általános webböngészéskor vagy e-mailek olvasásakor mindenképpen a böngészőmód lehet az üdvös, a többi alkalmazás esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ezen opció lehetővé teszi, hogy ha különböző beállítási profilt hozunk létre a különböző böngészőmódú alkalmazásokhoz, akkor mindegyikre azt a viselkedést állíthassuk be, ami számunkra a legmegfelelőbb.

Még néhány újdonság

  • Az NVDA keresés párbeszédablaka már eltárolja a legutóbbi 20 keresést, az előzmények viszont törlődnek az NVDA bezárásakor és újraindításakor.
  • Billentyűparancs rendelhető az egér szövegfeldolgozási egységének beállításához.
  • Ha böngészőmódban gyorsnavigációval űrlapmezőre ugrunk, az NVDA már a mező teljes tartalmát bejelenti, nemcsak az első sorát.
  • Most már az Írásjelkiejtés párbeszédablakon is van lehetőség szűrésre, hasonló módon, mint az elemlistában és a beviteli parancsok párbeszédablakán.

Végül pedig egy kis muníció a kalandvágyóknak:
Új, kísérleti opció a Haladó beállítások közt, mely lehetővé teszi, hogy a rendszerfókusz ne kövesse automatikusan a böngészőmód kurzorát. (Automatikus rendszerfókusz az aktiválható elemekre). Ez a viselkedés nem kapcsolható ki minden weboldalon, de az alábbi problémákat orvosolhatja:

  • Az NVDA visszavonja a legutóbb kiadott böngészőmódú parancsot, és a kurzor visszaugrik a parancs kiadását megelőző állapotba.
  • Böngészőmódú navigáció során egy szerkesztőmező magához ragadja a fókuszt, és kéretlenül aktív elemmé válik.
  • a böngészőmódú parancsok túl lassan reagálnak.

Reméljük, hogy mindenki örömét leli az új kiadásban!

Letöltés

NVDA 2019.2 (8669 letöltés) 1719


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük