Megjelent az NVDA 2020.3

Azok után, hogy az előző néhány kiadásban döntően a motorháztető alatt történtek fontos stabilitási fejlesztések, ebben a kiadásban több korábban megszokott opció és működési mód is megváltozott.
Kezdjük is ezekkel az újdonságok bemutatását!

Formázási információk lekérdezése

Alapértelmezett billentyűparancs: NVDA+F
A szkript mostantól a rendszerkurzornál található szövegről ad információt. A korábbi működés, miszerint az áttekintőkurzornál található szöveg formátumát lehetett lekérdezni, továbbra is elérhető, az új billentyűparancsa: NVDA+Shift+F
Ez a változás az esetek többségében nem különösebben látványos.
Mindkét szkript esetében Az információkat a parancs kétszeri lenyomásával egy böngészőmódú ablakban is meg lehet jeleníteni.
A fejlesztők gondoltak azokra, akiknek vagy nem szimpatikus ez a kétszeri gyors lenyomásos módszer, vagy épp nehézséget okoz a használata. A beviteli parancsok között lehetőség van közvetlen billentyűparancs beállítására a böngészőmódú megjelenítéshez.
Vizuális téren is javítottak a böngészőmódú információs ablak megjelenésén. Nagyobb méretű lett és a képernyő közepére van pozícionálva.

Fókusz és az aktiválható elemek

Navigáció közben az NVDA már nem helyezi a fókuszt automatikusan az aktiválható elemekre. Ezzel javult a stabilitása és a kezelhetősége bizonyos esetekben.
Ez az opció egy ideje már szerepelt a haladó beállítások között, mostanra megérett rá, hogy alapértelmezett működésként jelenjen meg.
Ezzel együtt, ha bárkinek gondot találna okozni az új viselkedés, az NVDA beállításai között a Böngészőmód kategóriában visszakapcsolható a régi viselkedés. Ehhez be kell jelölni az „Automatikus rendszerfókusz az aktiválható elemekre” opció jelölőnégyzetét.
További, a fókusz áthelyezésével kapcsolatos változás, hogy Ha böngészőmódban használjuk az áttekintőkurzor áthelyezése az aktív elemhez parancsot, akkor az áttekintőkurzor mostantól már a böngészőmód virtuális kurzorához fog lépni. Ez pdf dokumentumok olvasásánál jelent látványos változást. Korábban, ha egy dokumentumban döntően csak szöveg volt, akkor közel s távol nem talált az NVDA aktiválható gombot, linket vagy űrlapmezőt, így a parancs hatására a fókusz magára az Acrobat Reader program ablakára került, hiszen az számított az aktív elemnek. A felhasználónak meg az volt az élménye, hogy a parancs használatával nem oda került az áttekintőkurzor, ahol ő épp tartott az olvasásban, hanem mindig az épp megjelenített oldal tetejére.

Kiemelt szövegek

Webes dokumentumok esetében lehetőség van bizonyos szövegrészek kiemelésére a betűtípusparaméterek tényleges megváltoztatása nélkül. Segítségével hangsúlyossá tehetők az összefüggő szövegek bizonyos mondatai, gondolatai, kiemelhetők a kulcsszavak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy bizonyos szövegrészek vastagabb betűvel szedve, dőlt betűvel, vagy épp színes háttér előtt jeleníthetők meg. Az NVDA most már több különböző kiemelési módot is fel tud ismerni.
Ezeknek a magyar fordítása nem tisztult még le száz százalékosan, de a következő NVDA verzióban már végleges formában fognak szerepelni.
Két opció van a kiemelt szövegek számára a dokumentumformázás párbeszédablakon az NVDA beállításai között. Ezek jelenleg Emphasis és Marked highlighted text néven futnak.
Az emphasis bekapcsolásával az NVDA bejelenti azokat a kiemeléseket, amik megjelenésüket tekintve vastagított betűs és dőlt kiemelésű szövegek.
A Marked highlighted text opció bejelölésével az NVDA kezeli a színezett háttér előtt megjelenő kiemelt szövegeket. Ezek úgy jelennek meg, mintha ki lennének jelölve, vagy mint amikor a papír alapú kiadványoknál használják a szövegkiemelő filcet.

Ábrák

Új opció az NVDA Beállítások dokumentumformázás kategóriájában: Ábrák bejelentésének be- és kikapcsolása.
Az ábrákhoz tartozó leírást az NVDA az opció kikapcsolt állapotában is felolvassa.

További újdonságok az NVDA felületén

 • Újabb rendszerbillentyűk emulálására van lehetőség az NVDA beviteli parancsai között a Rendszerbillentyűk emulálása kategóriában.
 • A beviteli parancsok párbeszédablakán a szűrés opció tovább fejlődött, most már kiírja, hogy hány parancsot talált a keresőszó alapján.
 • A bővítménykezelőben bővítmények eltávolításakor a jóváhagyásra váró párbeszédablakon mostantól a Nem válasz az alapértelmezés szerint aktív lehetőség. Ezzel elkerülhető a kéretlen eltávolítás. Korábban simán előfordulhatott olyan helyzet, hogy ha valaki az eltávolítás gombon állva bármi oknál fogva kapásból kétszer nyomta le az entert, akkor azzal máris jóváhagyta az eltávolítást.
 • A Windows 10 legújabb kiadásában az NVDA már a Microsoft Sound Mappert is megjeleníti a beszédszintetizátorhoz választható kimeneti hangeszközök listáján.
 • Érintőkijelzővel ellátott rendszereken az NVDA beállításai között megjelenik az Érintőmód kategória és azon belül egy opció, amivel ki és bekapcsolható az érintőmód.
 • Az NVDA általános beállításai között a nyelvek listáján most már ABC-sorrendben jelennek meg a választható nyelvek. A sorrendet korábban a nyelvek ISO-kódjai alapján állította fel a rendszer.
 • Aktualizálásra került az NVDA magyar nyelvű súgója. Ezzel még nem vagyunk teljesen készen, a végleges verzió a következő verziótól lesz elérhető.

Microsoft Excel

Az NVDA már képes elkülöníteni az Excel új verzióiban a jegyzeteket és a megjegyzéseket.
Jegyzeteket tipikusan a dokumentum szerkesztője fűzhet bizonyos cellákhoz, amiknek a tartalmával kapcsolatban valamiféle információt akar közölni a dokumentum későbbi felhasználóival. Pl. egy Excelben létrehozott adatlap kitöltését elősegítendő.
A megjegyzések közösen szerkesztett dokumentumok esetén érdekesek. Többirányú kommunikációt tesznek lehetővé a szerkesztők közt. Az egyes cellák tartalmához oly módon lehet véleményt fűzni, mint ahogy a közösségi oldalakon a hozzászólásokat.
További javítás az Excelben, hogy az elemlistán már az Excelben beállított nyelven jelennek meg a képletek.

És még pár újdonság

 • Windows 10: Az NVDA ismét tudja kezelni a Hogyan szeretné megnyitni ezt a fájlt? című ablakot, ami olyankor jelenik meg, ha olyan fájltípust akarunk megnyitni, amihez nincs hozzárendelve program.
 • Google Chrome: az NVDA már képes minden nem bejelölt állapotú bejelölhető elem állapotát helyesen bejelenteni. Korábban csak a jelölőnégyzeteknél működött ez.
 • Már használhatók a táblázatnavigációs parancsok olyan listamezőknél, melyek több oszlopban tartalmaznak bejelölhető elemeket.
 • Szavankénti navigációnál az NVDA most már mindig bemondja, a bőbeszédűségi beállításoktól függetlenül, az olyan szimbólumokat, melyeket szóköz követ.
 • A szavak ctrl+delete paranccsal történő törlésekor az NVDA már az elvárásnak megfelelő visszajelzést ad. Most már a törölt szótól jobbra található szót jelenti be.

Letöltés

NVDA 2020.3 (20626 letöltés )

Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük