Bemutatkozik az NVDA kulisszatitkok sorozat

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, frissítések, hírek, NVDA | 0

Jó hírünk van azok számára, akik szeretnék folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy mi történik az NVDA háza táján. Az NVDA fejlesztői csapatból Quentin Christensen hetente egyszer hírt ad arról, hogy mik történnek a kulisszák mögött. Épp ki min dolgozik, mik a közeli tervek.

Az angol nyelvű blog azért jött létre, hogy az NVDA felhasználók minél több hasznos információhoz jussanak. Az elmúlt években általában csak az új verziókhoz tartozó bejelentések kerültek publikálásra, ezen szeretne változtatni most a fejlesztői csapat. Az angol nyelvű bejegyzések itt elolvashatóak.
Tavaly volt tíz éves az NVDA, ennek tiszteletére egy négy napos online NVDA konferencián találkozhattak a felhasználók és a fejlesztők. A történésekről mi is hírt adtunk:
A tíz éves NVDA jelene és jövője
Természetesen ebben az évben is lesz NVDA online konferencia, a szervezése már javában folyik. Hatalmas köszönet jár Derek Riemer-nek, valamint a teljes stábnak, akik nélkül ez az egész nem jöhetne létre.
Március elején ismét megrendezik a CSUN konferenciát, ahol bemutatásra kerülnek a legújabb látássérülteket segítő technológiák. Ennek ebben az évben Kalifornia ad otthont. Természetesen az NVDA fejlesztői csapata is tart előadást az NVDA idei fejlesztéseiről.
A magyar felhasználókat még nem nagyon érinti, de tavaly elérhetővé vált az NVDA alap oktatóanyaga, sőt az év vége felé szintén oktatóanyag készült a Microsoft Office használatához is. Sajnos ezek még csak angol nyelven érhetőek el, de már több honosító csapat (közöttük mi is) jeleztük a fejlesztőknek a fordítási igényünket. Akit érdekel, az megrendelheti elektronikus, de akár braille formátumban is.
Már tavaly is szó volt arról, hogy aki szeretne, a tananyagból elvégezhet egy NVDA képzést. Ennek a kidolgozása zajlik épp, jelenleg a képzési rendszer tesztelése folyik.
Az NvAcces oldalát kiszolgáló szerveren frissítések történtek, így volt némi kimaradás az elmúlt hetekben. Minden oldaluk átállt a biztonságos (https) kapcsolatra, ezáltal az oldalon elküldött adatokhoz nem férhet hozzá illetéktelen személy.
Az elmúlt hetekben az egyik legnagyobb feladat az Aria 1.1 újdonságainak belefejlesztése volt az NVDA-ba. Az Aria egy műszaki specifikáció, melynek betartásával a korszerű webalkalmazások (úgy mint dinamikus tartalmak megjelenítése, felugró ablakok kezelése) tehetőek képernyőolvasóval is használhatóvá. Az NVDA eddig is támogatta a szabványt, ám a most megjelenő 1.1 verzió számos változást tartalmaz, amire fel kell készíteni az ernyőolvasót.
Január végén megtörtént a fordítások fagyasztása. Ettől kezdve a fordítóknak van három hetük, hogy mindent lefordítsanak. Ha minden jól alakul, február végén megjelenik az idei első stabil NVDA verzió. A magyar fordításokkal készen vagyunk, már csak apróbb javítgatásokat végzünk.
A 2017.1 verzió legnagyobb újdonsága, hogy már használható az Amazon Kindle számítógépes alkalmazása az 1.19 verziótól kezdve. A béta verzió már kipróbálható, ehhez egy külön NVDA és Kindle verziót kell letölteni. Bővebb infók a kipróbálásról (angol nyelven) Tapasztalatainkról hamarosan egy külön bejegyzésben számolunk be!
További újdonságok lesznek még:

  • Elérhető a Litván nyelv
  • Microsoft Word: Szakasztörések és hasábok bemondása.
  • WordPad: Elérhető az automatikus nyelvváltás opció.
  • Microsoft Edge: Böngészőmódban már elérhető a gombok közötti navigáció (b és shift+b)
  • Microsoft Excel: Számos hibajavítás történt, pl. a nem elérhető menüpontokat az NVDA már felismeri és bejelenti.

A mi házunk táján is történtek apróbb változások. Mostantól egy saját modul segítségével az oldalunkon frissen megjelenő bejegyzésekről e-mailes értesítést küldünk levelezőlistánkra. Megújul a rendelési rendszerünk, hamarosan elérhető lesz a bankkártyás fizetés is.
A további újdonságokkal hamarosan jelentkezünk!


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük