NVDA kulisszatitkok: március elei összefoglaló

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 0

Március első hetében az NVDA fejlesztői a CSUN konferencián jártak. Az alábbiakban összegezzük a tudnivalókat, de elárulunk néhány részletet a jelenlegi fejlesztésekről is.

A CSUN a világ egyik talán legnagyobb akadálymentesítési technológiákat felvonultató konferenciája. Az NVDA közel 10 évvel ezelőtt itt kezdte szárnybontogatásait, a fejlesztők azóta is előadnak rajta. Ez 2017-ben sem volt másképp. Rajtuk kívül számos nagy cég képviseltette magát, és beszámolt az akadálymentes fejlesztéseiről. Csak hogy a legnagyobbakat említsük, előadott a Google, a Facebook, és az Amazon egy-egy csapata. Számos a látássérült embereknek fejlesztő cég is prezentálta termékét, a magyar felhasználóknak talán a legismertebb a Freedom scientific cég, akik pl. a JAWS képernyőolvasó fejlesztéséért is felelnek.
A konferenciát az Egyesült államokban, San Diego-ban tartották meg. Akit bővebben érdekelnek az előadások témái, az a CSUN konferencia hivatalos oldalánelolvashatja őket.

Az NVDA fejlesztői csapatáról

Évekkel ezelőtt két vak fiatalember kezdte el az NVDA program fejlesztését. Mostanra kinőtték magukat, jelenleg négy fizetett alkalmazott dolgozik a szoftver továbbfejlesztésében.
Mick és Jamie a két főfejlesztő, ők a nagyobb projektekben (Kindle, Edge, Chrome és Firefox) tevékenykednek. Reef felel a felhasználói visszajelzések kezeléséért; az NVDA grafikus felületének megjelenéséért; illetve az általános fejlesztésekért (pl. az Aria 1.1) támogatásáért. Quentin készíti az NVDA tananyagokat (jelenleg a Microsoft Excel modulját írja), illetve ő állította össze az első online NVDA vizsgatesztet is.

Mi az az NVDA vizsgateszt?

Az NVDA-t fejlesztő szervezet (NvAccess) azon dolgozik, hogy az NVDA minél több felhasználóhoz eljuthasson. Épp ezért elkészítettek egy olyan online kitölthető vizsgatesztet, mellyel felmérhető az NVDA programban történő jártasság. Elvégzése azoknak a felhasználóknak ajánlott, akik a későbbiekben szeretnék oktatni a szoftver használatát.
A kérdéssort bárki kitöltheti, ám ahhoz, ,hogy erről hivatalos igazolást is kapjon, ki kell fizetni az ehhez szükséges vizsgadíjat (amit természetesen az NVDA továbbfejlesztésére fordítanak).
A teszt angol nyelvű, de aki úgy érzi, hogy próbára tenné tudását, az vágjon bele a teszt kitöltésébe!

Fejlesztés alatt lévő NVDA funkciók

Az alábbi listát az NVDA kulisszatitkok blogon tették közzé a fejlesztők. Nem fűztek hozzájuk magyarázatot illetve fejlesztési ütemtervet, így nem tudjuk, hogy melyik funkció mikor készül el:

  • Aria 1.1 támogatása (ez már folyamatban van, előző cikkünkben írtunk róla részletesen)
  • Irodalmi braille bemenet támogatása
  • Kindle használhatóságának javítása
  • A beszédmodul átírása
  • Edge fejlesztések
  • Braille kijelzők automatikus felismerése
  • Érintőképernyők jobb támogatása
  • Webes fejlesztések (jelentsen ez bármit)
  • Böngészőmód a rich text alapú szerkesztőkben
  • Szintetizátorok közötti váltás eltérő nyelvek esetén
  • A legjobb elérhető beszédszintetizátor automatikus kiválasztása

Jelenleg folyó fejlesztések

Mick április 5-én előad Svédországban a Funka Accessibility Days konferencián, természetesen az NVDA-ról. Addig sem pihen, jelenleg a Microsoft Edge böngésző támogatásán dolgozik.
Jamie hibákat javít a HIMS braille kijelzők támogatásában, Reef pedig összegzi a felhasználók által beküldött hibajelzéseket a beállítások elmentésének problémakörével kapcsolatban.
Összegezve: Az NVDA fejlesztése folyamatosan zajlik. A következő stabil verzióig még számos funkció kerül bele a programba. Aki kísérletező kedvében van, az akár már most is kipróbálhatja az NVDA snapshot (next) verzióját.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük