Az NVDA 2017.4 verziója már nem támogatja a Windows korábbi kiadásait

Beküldve ide: frissítések, NVDA | 1

Hosszas megfontolás után az NV Access úgy döntött, hogy a 2017. november végére várható 2017.4 verziótól kezdve az NVDA már nem fog futni a Windows korábbi kiadásain. A minimális rendszerkövetelmény innentől kezdve Windows 7 SP1, vagy Windows Server 2008 R2 SP1. A Windows XP, Vista, és szervízcsomag nélküli 7-es kiadását futtató gépeken a 2017.3 marad az utolsó használható NVDA kiadás.

Ez azt jelenti, hogy a 2017.3 főverzió után megjelenő kiadások, beleértve a snapshot és RC verziókat is, már nem fognak futni. Erre egy hibaüzenet figyelmezteti az érintett felhasználókat. Az NV Access frissítő szervere utoljára az NVDA 2017.3 verziót ajánlja fel az ettől eltérő verziók felhasználóinak, a későbbi frissítések viszont már nem lesznek elérhetők. Ezzel együtt az NV Access az NVDA későbbi frissítéseitől függetlenül változatlanul biztosítani fogja a 2017.3 verzió letölthetőségét.
A támogatott Windows kiadásokat futtató gépeken nem lesz változás a frissítések megszokott rendjében.

A változtatásra azért volt szükség, mert az NVDA fejlesztésében aránytalanul nagy erőforrást köt le a már nem biztonságos Windows kiadások támogatásának fenntartása. Az NV Access adatai szerint ez az NVDA felhasználók mindössze 4 százalékát érinti. Mióta a Microsoft megszűntette a fentebb említett Windows kiadások támogatását, azok használata eleve egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent. Ezzel párhuzamosan a népszerű alkalmazások fejlesztői is megszűntették az elavulttá vált Windows verziók támogatását. Többek között a Firefox és a Google Chrome sem frissül már az elavulttá vált környezetben.

A minimális rendszerkövetelmények megemelésével az NVDA fejlesztői sokkal jobban koncentrálhatnak a jelenlegi legstabilabb és legbiztonságosabb Windows-környezettel való együttműködés optimalizálására, ill. jobban kihasználhatják a Microsoft által kínált modern fejlesztőeszközök előnyeit.
Ennek köszönhetően a jövőben a korábbinál stabilabb, biztonságosabb, és több funkcióval felvértezett NVDA verziókra lehet számítani.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük